Transformatie in werken:
Een extra dimensie aan de traditionele T-shaping
De wereld is de laatste decennia in hoog tempo veranderd en de moderne werkvloer kent veel nieuwe uitdagingen, zoals het hybride werken, agile werken, meer generaties op de werkvloer, een open feedback cultuur, nieuwe vormen van samenwerking, meer diversiteit, complexere vraagstukken, zelfsturende teams. Genoemde ontwikkelingen vragen van de hedendaagse werknemer dat hij zich meer en meer dient te ontwikkelen tot een T-shaped professional.
Specialist én generalist
In welk vakgebied dan ook, de professional van deze tijd volstaat niet meer met alleen een diepe expertise. Al heb je nog zo veel specialistische kennis en werk je nog zo efficiënt, dit is niet meer voldoende. De 21e-eeuw professional zal zowel over een diepe inhoudelijke vakkennis moeten beschikken als ook de vaardigheden om te kunnen samenwerken met andere disciplines. Het vraagt om de juiste mindset en vaardigheden om verbindend te kunnen samenwerken met experts in een domein buiten hun eigen veld van expertise.
Voordelen T-shaping
Men schrijft veel voordelen toe aan T-shaped profielen. Ze kunnen heel goed samenwerken en communiceren binnen teams en cross-teams, doordat ze de kern begrijpen van meerdere expertises en zo andere taken op zich kunnen nemen. Dat vergroot sterk de flexibiliteit in het team. Het maakt T- profielen ook direct zelfstandiger en minder afhankelijk van de hulp van andere collega's. Bovendien spelen T-profielen ook de experts vrij in het team, doordat zij een deel laag-complexe taken uit hun handen nemen. Dat alles maakt je als team veerkrachtiger. Ook wanneer iemand bijvoorbeeld ontslag neemt, zwanger wordt of langdurig ziek is. Daarnaast ontwikkel je als organisatie met T-shaped individuen betere medewerkers, omdat zij zich voortdurend ontwikkelen. En dit leidt vaak weer tot meer werkplezier. Op de lange termijn kan een T-shaped team een flink concurrentievoordeel opleveren.
Persoonlijke vaardigheden
Naast kennis en expertise brengen we natuurlijk allemaal onze eigen persoonlijkheid mee naar de werkplek. Veel bedrijven kiezen daar voor het indelen van mensen in persoonlijkheidstypes of communicatiestijlen als kapstok om mensen op de werkvloer beter met elkaar om te laten gaan. Denk aan MBTI-, DISC- of PCM- profielen. Leuk en leerzaam, maar in ons programma gaan we nog een stapje verder.
Innerlijke vaardigheden
Wij richten ons op de innerlijke vaardigheden en kijken naar de oorzakelijke laag daaronder. Bijvoorbeeld:
- Met welke onderliggende overtuigingen loopt iemand rond?
- Wat is iemands innerlijke dialoog?
We zijn immers allemaal bovenal mens:
een extra dimensie aan de traditionele T-shaping!
Dit is waar ons programma meer de diepte ingaat dan menig ander programma op het gebied van welzijns- en preventiebeleid. We hebben het over innerlijk leiderschap, authentiek kunnen verbinden en emotionele volwassenheid. Denk aan het ontwikkelen van een groeimindset, inlevingsvermogen en persoonlijke moed. Vaardigheden die bijdragen aan het welzijn van mensen, maar ook aan een positieve werkcultuur. We noemen dit welzijnscompetenties. Vaardigheden die mensen helpen om zich beter in hun vel te voelen en beter met elkaar om te gaan.